Değer Kaybı Nedir?

    Değer kaybı aracınızın geçirmiş olduğu kaza sonrası ikinci el piyasa fiyatının düşmesidir. Kaza geçiren aracınız çok iyi şekilde onarıma tabi tutulsa dahi değerinde bir azalma olacaktır. Örneğin aracınızda motor kaputu, bagaj kapağı gibi parçalar orijinali ile yetkili servis tarafından değiştirilse dahi aracın değerinde azalma meydana gelmektedir. Her kazadan sonra aracınızın değer kaybına uğramasının temel nedeni kazanın Tramer Kayıtları’na işlemesidir. Ayrıca aracın parçasının değişmesi ve hatta en ufak bir boyama işlemi yapılması dahi aracın değerine olumsuz etki yapmaktadır. Aracınızı satmak istediğinizde bu kaydı gören alıcılar kazaya karışmış bir aracı tercih etmeyecek, tercih etseler bile daha ucuza almak isteyeceklerdir.

Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır

    Mağdur aracın; davaya konu olan kazaya bağlı DEĞER KAYBI TESPİTİ için piyasa değerine ilişkin TSB “Kasko Değer Listesi”, TSB MTV Listesi, Ülkemizde en çok rağbet edilen internet siteleri ikinci el araç satış ilanları ve markasına hizmet veren yetkili satış ve servis bayileri üzerinden yapılan, aracın hasarlı/hasarsız emsalleri, kaza tarihi ve SBM/Tramer geçmiş hasar kayıtları da dikkate alınarak onarım çalışmaları sonrası edeceği değere ilişkin yapılan araştırmalar sonucunda hesaplanır.
    Nitekim Yargıtay kararında da “Dairemizce değer kaybının belirlenmesi hususunda aracın kaza tarihindeki hasar görmemiş piyasa değeri ile onarılmış haldeki piyasa değeri arasındaki fark kriteri esas alınmaktadır. Hükme esas alınan raporlarda bu kritere göre hesaplama yapılmadığı anlaşılmakla, dosyadaki fotoğraflar, kaza tespit tutanağı ve tüm belgeler incelenerek, aracın modeli, yaşı, hasarın ağırlığı, boyanmış olan yerler ve hasarlı bölgelerin özelliği nazara alınıp, aracın kaza öncesi ikinci el piyasa rayiç değeri ile tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri arasındaki farkın değer kaybını göstereceği ilkesine göre değer kaybının tespiti için yeniden rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir…” (Y17HD 2016/14600 E. 2019/6626 K.) şeklinde görüş bildirmiştir.

Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Araç değer kaybı başvurusu için kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortası tarafından ödenir. Bu yüzden başvuru da kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortasına karşı yapılmalıdır.
    Uygulamada birçok hata yapılmaktadır. Şunu açıkça ifade etmek gerekir ki araç onarımını her zaman kusurlu araç sigortası tarafından gerçekleştirilmez. Birçok nedene bağlı olarak Mağdur kusurlu olmasa da kendi özel Kasko şirketinden araç onarımını gerçekleştirebilir.
    Araç Kasko tarafından onarımı sağlansa da durum değişmez yine de kusurlu tarafın zorunlu trafik sigorta şirketine başvuru yapılması gerekir.
    Başvuru yaparken en önemli husus ise aracınızın ne kadar değer kaybettiğini bilmeniz gerekir.
Bunun hesabını ise alanında uzman eksperler tarafından yaptırmanız tavsiye edilir aksi takdirde reel değer kaybınızı almanız mümkün olmayabilir.

Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

    Daha önceki izahlarımız ve Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere artık aracın yaş ve km gibi sınırlamalar ortadan kaldırılmıştır. Bu sınırlamaların ortadan kaldırılması araç yaşının ve km’sinin dikkate alınmayacağı anlamı da çıkarılmamalardır zira bunlar birer araç değer kaybı hesaplamada zarar tazmininin tutarına etkisi vardır. Şu anda değer kaybı alınması için gerekli şartlar şunlardır.

    Yukarıdaki şartları sağlayan tüm araçlar değer kaybı almaya hak kazanır. Bu hakkı ödemesi gereken taraf ise kusurlu araç zorunlu trafik sigortasıdır.

Biz Neler Yapıyoruz?

    Araç değer kaybının ne kadar olduğunun tespiti oldukça önemlidir. Bizlerin önceliği de bu hesabın yapılması ile birlikte zararınızı tam olarak tahsil edebilmeyi hedeflemektir. Bu hesabın yapılması için ise kazaya ait tüm evrakların toplaması gerekmektedir.

Bu evraklar;

    Sizler için bu evrak ve fotoğrafları topluyoruz dosyanızı oluşturuyoruz. Alanında uzman eksperlerimize dosyanızı gönderiyor ve aracınızın değer kaybının ne kadar olduğuna ilişkin rapor alıyoruz.
    Bu rapor ve evraklar ile ilgili sigorta şirketine başvuru gerçekleştiriyoruz. Bizler tüm bu süreci yönetirken sizler hiçbir MASRAF yapmıyorsunuz.

    Başvuru sonucu Sigorta Şirketi 15 gün içinde dosyayı sonuçlandırıyor. Sigorta Şirketi ile mutabakat gerçekleştiremediğimiz takdirde ise Sigortanın takdiri üzere belirtilen değer kaybını sizlere tahsil ediyoruz.
    Uyuşamadığımız tutar üzerinden ise dosyanızı Sigorta Tahkim Komisyonuna gönderiyoruz. Sigorta Tahkim Komisyonunda yargılamanın görev süresi 4 aydır. Oluşturduğumuz dosyanızı Hakkınız olan Zararınızı gidermek için tüm hukuki süreci sizler adına en iyi şekilde yönetiyoruz ve sonuçlandırıyoruz.
    Hem zamandan tasarruf edin hem hakkınıza en iyi şekilde sahip çıkın!

    Sizler de bizimle çalışmak isterseniz hemen formu doldurun veya irtibat telefonlarımızdan hemen bizlere ulaşın!